ΤΟ ROTTWEILER

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Το Rottweiler κατάγεται, όπως οι περισσότεροι μολοσσικοι σκύλοι της Ευρώπης, απο σκύλους που μεταφέρθηκαν από την Μεσοποταμία και χρησιμοποιήθηκαν ως συνοδοί και στρατιωτικοί - πολεμικοί σκύλοι από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Οι σκύλοι αυτοί περνώντας και διαμενοντας σε διαφορετικές περιοχές, αναπαραγονταν με τους τοπικούς σκυλους με αποτέλεσμα τους διαφορετικούς τύπους σε κάθε περιοχή της Ευρώπης.

Στην περίπτωση του Rottweiler, η φυλή εντοπίζεται γεωγραφικά στη Νότια Γερμανία γύρω από την περιοχή του μαύρου δάσους (Schwarzwald) στην Βαυαρία. Το Rottweil, (που σημαίνει στα γερμανικά κόκκινο κεραμίδι) μια πανέμορφη παραδοσιακή κωμόπολη που υπάρχει ακόμα και σήμερα, ήταν μετά τον μεσαιωνα το επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητας κυρίως κρεάτων και ζώων. 

Τα σκυλιά από το Rottweil, συνοδεύοντας τους εμπόρους στις επικίνδυνες διαδρομές τους, και προστατευοντας τους από ληστές και άγρια ζώα, ονομάζονται χασαποσκυλα, η σκύλος του χασαπη, παρατσούκλι που τα ακολουθεί ακόμα και σήμερα. 

Πολλές φορές τα σκυλιά τραβούσαν καρότσια με εμπορεύματα τα ίδια, και άλλες μετέφεραν χρήματα. Με την ανάπτυξη των σιδηροδρομων όμως και την εξάλειψη των ληστών, κινδυνευσαν να εξαφανιστούν, έτσι στις αρχές του αιώνα Γερμανοί κυνοφιλοι προσπάθησαν να τα διασώσουν δημιουργώντας ομίλους και προωθώντας τα σε άλλες εργασίες, στις οποίες αποδείχθηκαν ικανότατα. 

Έτσι, χρησιμοποιήθηκαν στην αστυνομία και τον στρατό για πρώτη φορά το 1910 και με την Ευρώπη σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά και λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων τους σε τέτοια καθήκοντα, η δημοφιλια τους εκτοξεύτηκε. 

History photos 

Λίγο αργότερα, όλοι οι όμιλοι φυλής της Γερμανίας που είχαν δημιουργηθεί συγκεντρωθηκαν σε έναν, τον γενικό γερμανικό όμιλο Rottweiler, η αλλιώς ADRK (Allgemeiner Deutscher Rottweiler Klub) και συντάχθηκε το πρότυπο το οποίο αμέσως αναγνωριστηκε από την FCI (παγκόσμια ομοσπονδία) 

Στη σύγχρονη εποχή το Rottweiler είναι σκύλος κυρίως οικογενειακός σύντροφος και φύλακας, αλλά πολύ συχνά χρησιμοποιείται στην αστυνομία, στον στρατό και σε άλλες υπηρεσίες, όπως στην πυροσβεστική, σαν σκύλος θεραπείας, ακόμα και σαν σκύλος ναυαγοσώστης. Σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται ακόμα και σε μια από τις παραδοσιακές του εργασίες, τα ποιμενικα καθήκοντα. 

Και αυτό είναι ότι χρειάζεται να ξέρουμε σαν αρχή αν μας ενδιαφέρει η υπέροχη αυτή φυλή, ότι το Rottweiler είναι ένας σκύλος με την κατασκευή και την πνευματική ικανότητα να αποδώσει παραπάνω από ικανοποιητικα σε ο,τιδηποτε του ζητηθεί, με το δυνατό του σημείο να είναι πάντα ο χαρακτήρας του, η πίστη, το θάρρος και η αποφασιστικότητα του. 

Όλα τα παραπάνω περιγράφονται αναλυτικά στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΥΛΗΣ το οποίο θα πρέπει να είναι ο στόχος κάθε εκτροφείου που ασχολείται σοβαρά με την φυλή. 

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ROTTWEILER

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ROTTWEILER

FCI STANDART NR 147 / 19-6-2000
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ FCI:
Group 2 (Pinscher and Schnauzer type, Molossian type and Swiss Mountain- and Cattle Dogs and other breeds) Section 2.1 Molossian type, Mastiff type with working trial.

ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ:

Το rottweiler είναι ένας μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους σκύλος, στιβαρός, ούτε βαρύς και δυσκίνητος, ούτε όμως και ελαφρύς και ψιλόλιγνος. Με την σωστή ισορροπία, η μαζεμένη και δυνατή κατασκευή, παραπέμπει σε μεγάλη ισχύ, ευκινησία και αντοχή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ:

Το μήκος του σώματος, μετρημένο από το στέρνο μέχρι το ισχίο, ξεπερνά το ύψος ως το ακρώμιο, μέχρι το πολύ 15%.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ / ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Είναι φιλικό και φιλήσυχο, με καλή συμπεριφορά προς τα παιδιά, πολύ αφοσιωμένο, υπάκουο, και πρόθυμο να εργαστεί. Η εμφάνισή του παραπέμπει σε στιβαρότητα - τραχύτητα, η συμπεριφορά του δειχνει αυτοπεποιθηση, σταθερότητα και έλλειψη φόβου. Αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα με μεγάλη επαγρύπνηση.

ΚΕΦΑΛΙ

Ανω τμήμα κεφαλής:

Κρανίο: Μέσου μήκους, φαρδύ επίπεδο ανάμεσα στα αυτιά. Η περιοχή του μετώπου δημιουργεί ελαφριά καμπύλη αν παρατηήσει κανείς από το πλάι. Το ινιακό οστούν είναι καλά ανεπτυγμένο χωρίς να προεξέχει.

Εντονη ρινομετωπική κοιλότητα.

Περιοχή του προσώπου:

Μύτη: μύτη καλά ανεπτυγμένη, περισσότερο πλατιά παρά στρογγυλή, με σχετικά μεγάλα ρουθούνια, πάντα μαύρη.

Ρύγχος: Το ρύγχος δεν πρέπει να εμφανίζεται ούτε κοντό ούτε μακρύ σχετικά με το μήκος του κρανίου. Ισια άνω γραμμή ρύχους, με φαρδιά βάση, που στενεύει μετρίως μέχρι το ακρορίνιο.

Χείλη: Μαύρα, σφιχτά, η γωνία του στόματος (των χειλιών) δεν είναι ορατή, ούλα όσο το δυνατόν σκουρότερα.

Σαγόνια / δόντια: Ανω και κάτω γνάθοι πολύ δυναές. Δυνατή πλήρης οδοντοστοιχία (42 δόντια) με ''ψαλιδωτό'' δάγκωμα, οι άνω κοπτήρες εφάπτονται στενά με τους κάτω.

Μάγουλα: Ανεπτυγμένα ζυγωματικά.

Μάτια: Μετρίου μεγέθους, αμυγδαλωτά, σκούρο καφέ σε χρώμα. σφιχτά βλέφαρα.

Αυτιά: Μετρίου μεγέθους, πεσμένα, τριγωνικά, τοποθετημένα ψηλά και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Με τα αυτιά σωστά τοποθετημένα και τραβηγμένα μπροστά, το κρανίο εμφανίζεται αρκετά φαρδύτερο.

Λαιμός: Δυνατός, μετρίου μήκους, πολύ μυώδης, ελαφρά τοξωτός, στεγνός, χωρίς προγούλι.

ΚΟΡΜΟΣ

Ράχη: Ισια, δυνατή, σφιχτή.

Λαγώνια (Οσφυς): Κοντή, δυνατή και βαθειά.

Λεκάνη: Φαρδιά, μέσου μήκους, σχηματίζει λαφριά καμπύλη. Δεν είναι ούτε ίσια (σε συνέχεια με το σώμα) ούτε πέφτει έντονα.

Στήθος: Ευρύχωρο, φαρδύ και βαθύ (αποτελεί περίπου το 50% του ύψους στο ακρώμιο) με καλά ανεπτυγμένο στέρνο και καλής καμπυλότητας πλευρά.

Κοιλιά: Μη ανεσυρμένη.

Ουρά: σε φυσική κατάσταση, το επίπεδό της είναι σε συνέχεια της γραμμής ράχης

ΜΕΛΗ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΜΕΛΗ: Παρατηρώντας τα από μπροστά, τα μπροστινά πόδια είναι ίσια και δεν τοποθετούνται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Ο πύχης, όπως φαίνεται από τα πλάγια είναι ίσιος. Η γωνία της Ωμοπλάτης με την οριζόντιο είναι 45 μοίρες.

Ωμοι: Καλά τοποθετημένοι.

Βραχίονας: Ακουμπάει καλά στον κορμό.

Πύχης: Καλά ανεπτυγμένος και μυώδης.

Μετακάρπιο: Ελαφρά ελαστικό, δυνατό, δεν είναι κάθετο.

Πέλματα: Στρογγυλά, σφιχτά και σχηματίζουν καλό τόξο, πατούσες σκληρές, νύχια κοντά μαύρα και δυνατά.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΜΕΛΗ: Οπως φαίνονται από πίσω, τα ποδια είναι ίσια και όχι πολύ κοντά μεταξύ τους. Οταν στέκεται ελεύθερα, σχηματίζονται αμβλείες γωνίες μεταξύ της λεκάνης του σκύλου και του μηριαίου, του μηριαίου με το αντικνήμιο και του αντικνήμιου με τον ταρσό.

Μηρός: Μέσου μήκους, φαρδύς και ιδιαίτερα μυώδης.

Αντικνήμιο/μετατάρσιο: μακρύ, δυνατό, φαρδύ, με καλά ανεπτυγμένους μύες, συνδέεται ισχυρά με την άρθρωση του ταρσού, δεν είναι κάθετο.

Πέλματα: Ελαφρώς μακρύτερα από τα μπροστινά. Δάχτυλα δυνατά, τοξωτά, το ίδιο σφικτά με τα μπροστινά.

ΚΙΝΗΣΗ

Το Rottweiler είναι σκυλί τροχαστικό. Στην κίνηση η πλάτη παραμένει σφιχτή και σχετικά σταθερή. Κίνηση αρμονική, σταθερή, σίγουρη, γεμάτη ενέργεια και δύναμη, με καλο δρασκελισμό.

ΔΕΡΜΑ

Δέρμα του κεφαλιού: Είναι παντού σφιχτό. Οταν ο σκύλος είναι σε εγρήγορση, μπορεί να δημιουργούνται κάποιες ζάρες στο μέτωπο.

ΜΑΝΔΥΑΣ

Τρίχα: Ο μανδύας αποτελείται από τον εξωτερικό μανδύα και τον υπομανδύα. Ο εξωτερικός μανδύας είναι μέτριου μήκους, ίσιος, σκληρός, πυκνός και εφαρμόζει σφιχτά. Ο υπομανδύας δεν πρέπει να φαίνεται. Το τρίχωμα είναι λίγο μακρύτερο στα καπούλια.

Χρώμα: Μαύρο με ευδιάκριτα και καλά διαχωρισμένα σημάδια από πλούσιο πύρινο στα μάγουλα, στο ρύγχος, στο κάτω μέρος του λαιμού, στο στήθος και στα πόδια, καθώς και πάνω από τα μάτια και κάτω από την ρίζα της ουράς.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ

Ύψος στο ακρώμιο:

Για αρσενικά ειναι 61 - 68 cm.

61 - 62 cm είναι μικρό / 63 - 64 cm είναι μετρίου ύψους / 65 - 66 cm είναι μεγάλου - σωστού ύψους / 67 - 68 cm είναι πολύ μεγάλο.

Βάρος: περίπου 50 kg

Ύψος στο ακρώμιο:

Για θηλυκά είναι 56 - 63 cm.

56 - 57 cm είναι μικρό / 58 - 59 cm είναι μετρίου ύψους / 60 - 61 cm είναι μεγάλου - σωστού ύψους / 62 - 63 cm είναι πολύ μεγάλο.

Βάρος: περίπου 42 kg

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

Κάθε απόκλιση από τα προαναφερθέντα πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η σοβαρότητα που θα πρέπει αυτό να αξιολογείται είναι ανάλογη με τον βαθμό απόκλισης.

Γενική εμφάνιση: Ελαφριά, αέρινη εμφάνιση, μακριά πόδια, αδύναμα οστά και μύες. 

Κεφάλι: Κυνηγητικού τύπου. Λεπτό, ελαφρύ, χοντροκομμένο, πολύ κοντό ή μακρύ κεφάλι. Ίσιο μέτωπο (ελάχιστη, ή παντελής απουσία ρινομετωπικής κοιλότητας).

Πρόσωπο: Μακρύ ή μυτερό ρύγχος, σχιστή μύτη Ρινική γέφυρα με ανοδική ή καθοδική καμπύλη (Roman type) Γαμψή μύτη, ανοικτόχρωμο ή δίχρωμο ακρορίνιο.

Χείλη: Ανοιχτά, ρόδινα ή δίχρωμα χείλη, ανοιχτή γωνία χειλιών.

Σιαγόνες: Μικρή αδύναμη κάτω γνάθος.

Δάγκωμα: Pincer bite.

Μάγουλα: Έντονα προεξέχοντα μάγουλα.

Μάτια: ανοιχτόχρωμα, βαθουλωτά. Επίσης πολύ προεξέχοντα και στρογγυλά μάτια χαλαρά βλέφαρα.

Αυτιά: Τοποθετημένα πολύ χαμηλά, βαριά, μακριά, χαλαρά που φέρονται προς τα πίσω ή ανόμοια, ή πετάνε.

Λαιμός: Πολύ μακρύς, λεπτός, αδύναμους μύες. Ατροφικός λαιμός, προγούλι.

Κορμός: πολύ μακρύς, πολύ κοντός ή πολύ αδύναμος.

Πλάτη: Πολύ μακριά, αδύναμη - χαλαρή με ανοδική ή καθοδική καμπύλη.

Λεκάνη: Πολύ πεσμένη, πολύ κοντή, πολύ επίπεδη ή μακριά.

Στήθος: Ίσια πλευρά , βαρελοειδής θώρακας και ανεπαρκές στέρνο.

Ουρά: Τοποθετημένη πολύ ψηλά ή χαμηλά.

Μπροστινά μέλη: Στενά ή στραβά μπ΄ροσθια μέλη, απότομη ωμοπλάτη, αγκώνας που δεν εφάπτεται σφιχτά στον θώρακα, πολύ μακρύς ή κοντός ή απότομος βραχίονας, αλακό ή κάθετο μετακάρπιο, ανοικτά πέλματα, δάχτυλα με πολύ μικρή ή ανύπαρκτη καμπύλη, ανοιχτόχρωμα νύχια.

Οπίσθια μέλη: λεπτοί μηροί, ταρσοί πολύ κοντά, ταρσοί αγελάδας ή βαρελοειδής.Αρθρώσεις που δημιουργούν πολύ μικρές ή μεγάλες γωνιώσεις.Ψευγόνυχα.

Δέρματος: Ζάρες στο κεφάλι.

Τρίχωμα: Μαλακό, πολύ κοντό ή μακρύ. κυματιστό τρίχωμα, έλλειψη υπομανδύα.

Χρώμα: Σημάδια λάθους χρώματος, όχι καλά διαχωρισμένα. Σημάδια πολύ εκτεταμένα.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ:

ΓΕΝΙΚΑ: Έντονη αντιστροφή του τύπου του σκύλου, δηλαδή θηλυπρεπή αρσενικά ή ανεπτυγμένα θηλυκά

Δόντια: Προγναθισμός ή υπογναθισμός, ανόμοιο δάγκωμα σκύλοι με έλλειψη σε κοπτήρες, κυνόδοντες, προγόμφιους, γομφίους.

Μάτια: Εντρόπιο, εκτρόπιο, κίτρινα μάτια ή διαφορετικού χρώματος.

Ουρά: Γυριστή

Τρίχωμα: Υπερβολικά μακρύ και κυματιστό τρίχωμα.

Χρώμα: Σκυλιά που δεν έχουν το τυπικό χρώμα του rottweiler με τα καφέ σημάδια σε μαύρο, άσπρα σημάδια.

Συμπεριφοράς: Φοβισμένα , δειλά, άτολμα, οξύθυμα, πολύ καχύποπτα, νευρικά, κροτοφοβικά ζώα.

Σημείωση: τα αρσενικά ζώα πρέπει να φέρουν δύο όρχεις καλά κατεβασμένους στο όσχεο.

 

Eικονογραφημενα στοιχεία μορφολογίας 

Yrina vom Entferntland

Γραμμές αίματος 

ΜΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ROTTWEILER;

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ 

🔸Το Rottweiler ως σκύλος εργασίας, είναι πολύ ανθρωποκεντρικό και προσαρμόζεται σχετικά εύκολα σε όλα τα περιβάλλοντα. Ευδοκιμεί φυσικά περισσότερο σε ημιαστικο η αγροτικό περιβάλλον, αλλά το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει η δυνατότητα να εκτονωσει την σωματική και κυρίως την πνευματική του ενέργεια σε σταθερή βάση όπως και να νιώθει το ίδιο ότι του έχει ανατεθεί κάποια εργασία ή καθήκον.

🔸Ο χρόνος που θα περάσουμε μαζί του καθορίζει σημαντικά την συμπεριφορά του σε ποικιλία καταστάσεων και ερεθισματων, καθιστώντας πολύ σημαντική παράμετρο την ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του από μικρή ηλικία. Αποφεύγουμε συμβουλές και πρακτικές για απομόνωση ως μέθοδο εκπαίδευσης φύλαξης, και φροντίζουμε ο σκύλος να έρθει σε επαφή με το περιβάλλον που θα ζήσει, και ιδιαίτερα με μικρά παιδιά και άλλα ζώα. 

🔸Χρειάζεται σταθερή και δίκαιη συμπεριφορά από τον ιδιοκτήτη του ο οποίος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφαρμόζει απομόνωση, βία και άλλες τεχνικές του παρελθόντος ώστε ο σκύλος να τιμωρηθεί η να γίνει πιο επιθετικός. Η πίστη στον ιδιοκτήτη του και την οικογένειά του γενικότερα είναι τεράστια και είναι από τους καλύτερους φυλακες και προστάτες των παιδιών. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑ του είναι πολύ υψηλή με τα θηλυκά να είναι ελαφρώς πιο εύκολα διαχειρισιμα από ιδιοκτήτες που είναι λιγότερο έμπειροι. 

🔸Η απαίτηση του σε άσκηση είναι μέτρια ως υψηλή και η ποιότητα της διατροφής του ειδικά τον πρώτο χρόνο της ζωής του είναι πολυ σημαντική. Είναι σκύλος με πολύ δυνατή κραση, εκτός κάποιων συχνών γαστρεντερικων προβλημάτων που εμφανίζει σε μικρές ηλικίες, δεν εμφανίζει πολλά προβλήματα υγείας, κυρίως μας απασχολεί η δυσπλασία του ισχυου και αγκώνα αλλά σε αρκετά καλά ποσοστά για το μέγεθος της φυλής, και λιγότερο συχνά κάποια καρδιακα νοσήματα. 

🔸Είναι μια φυλή σκύλων που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ εκτός από το να κοινωνικοποιειται και να ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ, ώστε και να αναπτύξει τις τεράστιες δυνατότητες του, αλλά και να δεθεί ακόμα περισσότερο με τον ιδιοκτήτη του, ώστε να ζει απροβληματιστα στην ανθρώπινη αγέλη του.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ                      ✔️✔️✔️✔️✅✅

ΑΣΚΗΣΗ - ΕΚΤΟΝΩΣΗ  ✔️✔️✔️✔️✅✅

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑ  ✔️✔️✔️✔️✔️✅

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ         ✔️✔️✔️✔️✅✅

ΦΥΛΑΞΗ                         ✔️✔️✔️✔️✔️✅

ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΖΩΑ            ✔️✔️✅✅✅✅

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΚΡΥΟ    ✔️✔️✔️✔️✔️✅

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ  ✔️✔️✅✅✅✅

ΥΓΕΙΑ                             ✔️✔️✔️✔️✔️✅

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 11-14 ΕΤΗ

Ε. Σταυρόπουλος